Kastikkeet

Pippurinen kermakastike

100 g tuorejuustoa
1,5 dl kermaa
Rouhittua mustapippuria
Viher- ja rosepippureita

Lämmitä pannu. Lisää pannulle tuorejuusto ja kerma. Sekoittele kunnes tuorejuusto on sulanut. Lisää mustapippuri ja sekoita kunnes kastike sakenee. Koristele rose- ja viherpippureilla. Tarjoa pihvien, paistin tai vaikka lihamurekkeen lisukkeena.


Kastike paistoliemestä

Paistin paistolientä (n. 4 dl)
Pippuria (viher-, musta-, tms.)
(Kermaa)
Jauhoja

Siivilöi paistoliemi kattilaan. Kiehuta kunnes jäljellä on n. 3/4 liemestä. Lisää pippuri ja halutessasi muita mausteita. (Jos tahdot, voit lisätä tässä vaiheessa kermaa tuomaan pehmeyttä kastikkeeseen. Kerma ei kuitenkaan ole välttämätön.) Suurusta jauhoilla koko ajan sekoittaen. n. 1 rkl jauhoja on tarpeeksi, riippuen siitä, miten paksun kastikkeen haluat. Muista että jauhot turpoavat vasta vähän ajan kuluttua lisäämisestä, älä siis lisää liikaa. Koristele valmis kastike rouhitulla viherpippurilla ja tarjoa paistin kylkiäisenä.


Tuomaksen pizzakastike

1 tomaatti
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
1 prk tomaattipyreetä
(1/2 paprika)
pippuria
meiramia
oreganoa
basilikaa
paprikajauhetta
(chilihiutaleita)

Kuori ja paloittele sipuli ja valkosipulinkynnet, paloittele tomaatti (ja paprika). Laita kaikki ainekset astiaan ja jauha hienoksi sauvasekoittimella. Voit valmistaa kastikkeen myös monitoimikoneella tai tehosekoittimella. Levitä pizzapohjalle. Voit käyttää kastiketta myös esim. pastakastikkeen pohjana tai lisukekastikkeena vaikka pihville. Keitä kastiketta siinä tapauksessa kasarissa 3-4 minuuttia.