Jauheliharuoat

Chili con Carne

n. 400 g jauhelihaa
1 sipuli
valkosipulia maun mukaan
3-4 pientä chilipaprikaa
1 tlk tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyreetä
1 tlk papuja
1 paprika
cayennepippuria, mustapippuria, oreganoa, meiramia, timjamia, rosmariinia

Silppua sipuli, paprika, chilit ja valkosipulinkynnet haluamaasi kokoluokkaan. Kuumenna paistinpannu. Ruskista sipuli ja jauheliha kuumassa pannussa. Mausta, kun liha on vielä hieman punaista. Lisää paprika, chilit, valkosipuli, tomaattimurska ja -pyree sekä pavut. Sekoita ja anna hautua pienemmällä teholla n. 1/2 - 1 tunti. Tarjoa vaikka riisin kera.
Minkä tahansa ainesosan voi jättää pois tai korvata jollain muulla. Kasvisruoan tästä saa oivallisesti, kun korvaa lihan tuoreilla tomaateilla ja vaikka herkkusienillä.


Lihamureke

400 g jauhelihaa
1 sipuli
Pari valkosipulin kynttä
1 prk tomaattipyreetä
1,5-2 dl korppujauhoja tai kaurahiutaleita
tilkka vettä
1-2 kananmunaa
Mausteita, esim. paprikaa, oreganoa, rosmariinia, pippuria, suolaa, chiliä, basilikaa

Mitaa korppujauhot kulhoon ja kaada pieni tilkka vettä päälle. Sekoita. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Sekoita kaikki ainekset korppujauhomössöön (mätä kaikki kerralla kulhoon ja sekoita tasaiseksi). Muotoile taikinasta pitkulainen mureke ja paista sitä noin 200 asteessa noin tunnin ajan. Varo lisäämästä vettä kovin paljon, ettei taikinasta tule löysää. Jos jätä veden kokonaan pois, voit tehdä taikinasta lihapullia, jotka paistat kuten edellä, tosin hieman vähemmän aikaa.


Lihapiiras

1 kg voitakinaa
300 g jauhelihaa
1 sipuli
3 tomaattia
2 paprikaa
4-5 valkosipulin kynttä
2 pientä chilipaprikaa
1 prk tomaattipyreetä
1,5 dl riisiä
pippuria, meiramia, basilikaa, oreganoa, timjamia tms. mausteita

Keitä riisi. Silppua sipuli,valkosipuli, paprikat, chilit ja tomaatit. kuumenna pannu ja ruskista sipulit ja jauheliha. Lisää loput vihannekset ja pyree ja mausta. Anna hautua muutama minuutti. Lisää riisi jauheliha-vihannes -sekoitukseen. Kauli voitaikina kahdeksi levyksi.Levitä toinen levy uunipellille, nostele reunoja ylös. Kaada täyte päälle ja asettele toinen levy kanneksi. Nipistele levyjen reunat yhteen. töki kanteen haarukalla reikiä, jotta höyryt pääsevät pois. Paista 225 asteessa kunnes piiras on kullankeltainen (n. 30-45 min.).


Lihapasteijat

10 kpl lehtitaikinalevyjä
200 g jauhelihaa
1 sipuli
2 paprikaa
2 tomaattia
4 valkosipulin kynttä
pippuria, meiramia, oreganoa ja basilikaa

Silppua sipuli, paprikat, tomaatit ja valkosipuli. Ruskista sipulit ja liha pannulla. Lisää tomaatit ja paprikat ja mausta. Leikkaa lehtitaikinalevyt puoliksi ja annostele lusikalla täytettä syntyneiden neliöiden keskelle. Taita pasteijat kiinni ja nipistele laidat tiukasti yhteen. Voitele valmiit pasteijat maidolla ja paista uunissa 225 asteessa 10-20 min.
Pasteijat sopivat hyvin evääksi tai vaikka juhlissa tarjottavaksi.