Kasvisruoat

Outin itämainen kasvishöystö

200g minimaissia
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
Pari lehtisellerin vartta
1 sipuli
Pari valkosipulin kynttä
1 tlk vesikastanjoita
3-4 kevätsipulia
Soijakastiketta
Maapähkinäöljyä
Seesamöljyä
1-2 rkl maissitärkkelystä
Tuoretta inkivääriä

Leikkaa sipuli viipaleiksi. Silppua valkosipuli. Leikkaa kevätsipulin varret ohuiksi renkaiksi. Viipaloi sellerinvarret ja vesikastanjat ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa paprika suikaleiksi. Raasta inkivääri. Kuumenna pyöreäpohjaisessa pannussa tilkka maapähkinäöljyä. Lisää sipulit ja kasvikset kuumaan öljyyn, paista sekoitellen, kunnes kasvikset ovat lähes pehmeitä. Sekoita maissitärkkelys soijakastikkeeseen. Lisää soijakastike ja pari tippaa seesamöljyä pannuun, sekoita. Tarjoa riisin kanssa.


Linssimuhennos

9 dl vettä
3 dl linssejä
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
Tilkka öljyä

Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet pieniksi. Raasta porkkanat. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Keitä linssejä n. 20 min. Lisää porkkanaraaste ja keitä vielä 5 min. Kuullota sipulit öljytilkassa ja lisää linssimuhennokseen. Hauduta vielä viitisen minuuttia ja tarjoa esim. smetanan kanssa.


Porkkanainen pastakastike

2-3 isohkoa porkkanaa
2 keskikokoista sipulia
3 valkosipulin kynttä
1 paprika
3 tomaattia
1 prk tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyreetä
(1 prk papuja)
ruokaöljyä
2-5 dl vettä
mustapippuria
meiramia
basilikaa
oreganoa
timjamia

Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet hienoksi. Pese ja kuori porkkanat ja hienonna ne yleiskoneella rouheeksi tai raasta raasteeksi. Pilko tomaatit ja paprika.
Kuumenna pannussa tilkka ruokaöljyä, ja kuullota siinä hetki sipuleita. Lisää porkkana, paprika ja tuoreet tomaatit. Purista tomaattimurska siivilän läpi pannuun, lisää lopuksi kuoret ym, jotka eivät mene siivilästä läpi. Lisää pyree (ja pavut) ja sekoita tasaiseksi. Lisää vettä tarpeen mukaan. Mausta pippurilla ja yrteillä ja hauduta kypsäksi, n. 1/2-1 tuntia. Tarjoa pastan kanssa.


Tomaattikeitto

1 prk tomaattimurskaa
1 paprika
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
tilkka öljyä
2-3 dl vettä
soijakastiketta
mustapippuria
chilihiutaleita
yrttejä (esim. meiramia, timjamia, oreganoa, basilikaa)

Silppua sipuli, valkosipuli ja paprika, raasta kuoritut porkkanat. Kuullota sipulit ja valkosipulit öljyssä kattilassa. Lisää porkkanaraaste, paprika ja tomaattimurska. Lisää vettä oman makusi mukaan ja sekoita tasaiseksi. Mausta soijakastikeella, pippurilla, chilillä ja yrteillä. Keitä 10-15 minuuttia ja tarjoa esim. leivän kanssa. Jos haluat, voit myös soseuttaa keiton ennen tarjoamista. Mikäli haluat pehmentää makua, lisää keittoon loraus ruokakermaa tai vähän ranskankermaa.