Leivonnaiset

Bailey's kakku

150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
3 munaa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl maizenaa
3 rkl tummia kaakaojauhoja
1 rkl murukahvia
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria
2 rkl Bailey's kermalikööriä

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat. Sekoita kaikki kuivat aineet (jauhot yms.) keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi Bailey's likööri. Kaada jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa n. 45 min. Tämä kakku on parempaa hieman jäähtyneenä kuin täysin uunituoreena.


Maustekakku

200 g margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
1 rkl maitoa
3 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl kardemummaa

Sulata rasva. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Lisää rasva, maito ja jauhot, joihin on sekoitettu loput kuivat aineet. Paista uunin keksitasossa 175 asteessa n. 45 min.


Outin Suklaakakku

200g voita tai margariinia
70g tummaa suklaata
2 dl sokeria
4 kananmunaa
3 dl jauhoja
1 dl Maizenaa
0,5 dl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria
1,5 dl kermaa

Sulata voi kattilassa. Sulata paloiteltu suklaa voissa ja anna seoksen jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita loput kuivat aineet keskenään. Lisää muna-sokeri -vaahtoon ensin suklaaseos ja sitten kuivat aineet. Lisää lopuksi kerma. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista n. 45 min 175 asteessa.


Mausteinen suklaakakku

150 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
1 dl maitoa
100 g tummaa suklaata
2 dl jauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 rkl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl inkivääriä

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat ja vatkaa tasaiseksi. Lisää maito ja sekoita. Sulata suklaa ja lisää se taikinaan. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Paista kakku voidellussa vuoassa n. 45 minuuttia, 175 asteessa.


Omena-pähkinätorttu

Omenoita (3-6 kpl)
2 rkl hunajaa
Pähkinärouhetta
1 dl kauraleseitä
1 dl sokeria
50 g voita tai margariinia

Huuhdo ja viipaloi omenat. Lado viipaleet piirakkavuokaan. Valuta päälle hunaja ja ripottele pähkinöitä maun mukaan. Sekoita monitoimikoneessa leseet, sokeri, rasva ja n. 1/2 dl pähkinöitä murumaiseksi seokseksi. Voit lisätä myös vähän hunajaa, vähennä silloin vastaavasti myös hieman sokerin määrää. Ripota murut omenoiden päälle. Paista 200 asteessa 15-20 min, eli kunnes omenat ovat kypsiä. Tarjoa esim. vaniljajäätelön kanssa.


Marjapiirakka

4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 rkl vanilliinisokeria
1/2 dl maitoa
1 rkl rypsiöljyä
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus kanelia

Täytteeksi raparperin paloja, mustikoita, puolukoita, tms.

Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Lisää maito ja öljy. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Kaada taikina piirakkavuokaan tai uunipellille ja ripottele täyte päälle. Paista uunissa 200 asteessa n. 15-20 minuuttia, tai kunnes pinta on kauniin värinen. Koeta tikulla kypsyyttä.


Kaurainen omenapiirakka

Pohja:
150-200g voita tai margariinia
1,5 - 2 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl maitoa tai kermaa
2 dl kauraleseitä
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria

Täyte:
1-2 l happamia omenoita paloina
1-2 rkl vettä
1 rkl hunajaa (tai 2 rkl sokeria)
kanelia

Päälle:
kaurahiutaleita

Pese omenat, paloittele ne ja poista siemenkodat ja huonot kohdat. Laita omenat kattilaan, lisää vesi ja keitä kunnes omenat alkavat pehmetä. Sekoita joukkoon hunaja ja kaneli. Anna jäähtyä hieman.
Hiero voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna ja maito/kerma välillä sekoittaen. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Levitä taikina piirakkavuokaan. Kaada täyte vuokaan ja ripottele päälle kaurahiutaleita. Paista 175 asteessa 45 minuuttia. Tarjoa vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.


Neljän viljan rouhesämpylät

6 dl vettä
1,5 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 dl kauraleseitä
1 dl ruisrouhetta
1 dl ohraryynejä
(2 dl kokojyvävehnäjauhoja)
7-9 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruokaöljyä

Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen kauraleseet, ruisrouhe, ohraryynit, suola ja hiiva. Anna turvota lämpimässä paikassa vähän reilut puoli tuntia. Alusta taikinaan vehnäjauhoja niin, että taikinasta tulee kimmoisa ja että se irtoaa kulhon reunoista. Lisää öljy alustamisen loppupuolella. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa reilu tunti. Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä n. 15 sämpylää. Anna kohota liinan alla n. puoli tuntia. Sivele sämpylät vedellä ja paista ne 200 asteessa 15-20 minuuttia. (Kokeile kypsyyttä kopauttamalla rystysellä sämpylän pohjaa. Jos kuuluu ontto ääni, sämpylä on kypsä.)