Linturuoat
Broilerinkoivet/-rintapalat pannulla
Koipia tai rintapaloja
Tilkka öljyä
5dl vettä
Currya, pippuria, paprikajauhetta, rosmariinia, meiramia (jos kyse
maustamattomista paloista)
Kuumenna öljy pannussa. Pistä broilerinpalat kuumalle pannulle. Ripottele
mausteet palojen päälle. Paista paloja, kunnes ne ovat ruskeita. Lisää
pannulle vesi. Pistä kansi päälle ja hauduttele n. 1/2 tuntia. Varo, ettei
vesi kiehu pois. Keitä hauduttelun aikana esim. riisiä tai
perunoita.
Kokonainen Broileri uunissa
Pakastebroileri
1 rkl voita
Valkosipulia
Currya, pippuria, paprikajauhetta
Yrttejä (meiramia, rosmariinia, salviaa)
Sulata broileri. Silppua valkosipuli. Tee voista, valkosipulista ja
yrteistä tahnaa, jonka levität broilerin päälle. Voit myös varovasti
levittää tahnaa broilerin nahan alle, jolloin yrtit eivät valu pois voin
sulaessa.
Paista broileri uunissa 200 asteessa n. tunti, eli kunnes liha on vaaleaa
ja irtoaa helposti. Voit paistaa broilerin uunipellillä tai
ritilällä, jos sinulla ei ole vuokaa. Tarjoa vaikka riisin tai
Hasselbackan perunoitten kanssa.
Kiinalainen broileripata
Broilerin rintapaloja
1 sipuli
1 paprika
3-4 valkosipulia
1 porkkana
Pala tuoretta inkivääriä (tai inkiväärijauhetta)
Soijakastiketta
2,5 dl vettä
öljyä
Curryä, chiliä, pippuria
Poista rintapaloista nahka ja luut. Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi tai
suikaleiksi. Hienonna myös sipuli ja valkosipuli, leikkaa paprika ja
porkkana ohuiksi, pitkulaisiksi paloiksi (n. 4 cm). Raasta inkivääri.
Kuumenna paistinpannu ja lisää hieman öljyä. Paista sipuleita vähän aikaa,
lisää porkkana ja paprika. Lisää muutaman minuutin päästä broilerin liha.
Paista lihaa viitisen minuuttia. Lisää vesi ja muutama rkl soijaa. Lisää
inkivääri ja mausteet. Anna hautua n. 10 min., jotta liha on varmasti
kypsää. Tarjoa vaikka riisin kanssa.
Marinoidut broilerivartaat
Broilerin rintafileitä
1/2 dl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl jauhettua korianteria
2 murskattua valkosipulin kynttä
Mustapippuria
Chilihiutaleita tai -jauhetta
2 tl oliiviöljyä
(1/2 tl sesamöljyä)
Varrastikkuja
Leikkaa rintafileet pitkittäin suikaleiksi, yhdestä fileestä n. 4 suikaletta.
Sekoita kaikki marinadiainekset keskenään astiassa ja lado broileripalat
marinoitumaan. Anna lihojen marinoitua 2-3 tuntia, kääntele lihoja välillä. Jos
käytät puisia vartaita, laita ne veteen likoamaan n. puoli tuntia ennen
vartaiden valmistamista.
Kun lihat ovat marinoituneet, varrasta suikaleet. Työnnä varras suikaleen läpi
3-4 kohdasta siten, että suikale "mutkittelee" tikussa. Kypsennä vartaat
uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia tai grillaa n. 5 minuuttia kummaltakin
puolelta. Tarjoa kasvishöystön ja riisin kanssa.
Jos haluat, voit myös paloitella lihan kuutioiksi ja valmistaa vartaita, joissa
on myös kasviksia. Kokoa vartaat silloin marinoidusta broilerista,
minimaissista, sipulista, valkosipulista, paprikasta ja porkkanasta.
Halutessasi voit marinoida kasvikset samalla marinadilla.
Nuudelikanakeitto
Pussillinen nuudeleita ja nuudelimaustetta
1 broilerin rintafile
Kevätsipulia
1/2 paprika
1/2 porkkana
1 silputtu valkosipulinkynsi
Oliiviöljyä
Jauhettua kurkumaa
1/2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
Chilihiutaleita
Mustapippuria
Leikkaa filee kuutioiksi. Paista lihakuutiot pannulla kypsiksi, mausta
kurkumalla, chilillä, inkiväärillä ja pippurilla. Leikkaa paprika kuutioiksi,
silppua kevätsipuli ja leikkaa porkkanasta n. 3 cm pitkiä, ohuita tankoja.
Kuullota vihanneksia kevyesti oliiviöljyssä n. 3 minuutin ajan, mausta
valkosipulilla, inkiväärillä ja pippurilla. Keitä nuudelit n. 5 dl:ssa vettä ja
kun nuudelit ovat lähes kypsiä, lisää kypsät filekuutiot ja kasvikset. Sekoita
hyvin ja tarjoa alkuruokana kahdelle tai pääruokana yhdelle.
Hedelmäinen broilerikastike
300-400 g Broilerin filesuikaleita (esim. mandariinimarinoituja)
1 rkl ruokaöljyä
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tlk persikkaviipaleita mehussa
1 tlk ananaspaloja mehussa
2 mandariinia
paprikajauhetta
mustapippuria
chiliä
Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet sekä persikkaviipaleet ja mandariinilohkot. Kuumenna öljy
paistinpannussa. Paista filesuikaleet kypsiksi, lisää loppupuolella paistamista silputtu sipuli ja
valkosipuli. Mausta paprikalla, pippurilla ja chilillä, sekoita hyvin. Vähennä lämpöä ja lisää pannuun
hedelmäpalat sekä persikan ja ananaksen mehut. Hauduta 15-20 minuuttia kannen alla välillä sekoittaen,
lisää tarvittaessa vettä. Tarjoa esim. riisin tai ranskanperunoiden kanssa.