Linturuoat

Broilerinkoivet/-rintapalat pannulla

Koipia tai rintapaloja
Tilkka öljyä
5dl vettä
Currya, pippuria, paprikajauhetta, rosmariinia, meiramia (jos kyse maustamattomista paloista)

Kuumenna öljy pannussa. Pistä broilerinpalat kuumalle pannulle. Ripottele mausteet palojen päälle. Paista paloja, kunnes ne ovat ruskeita. Lisää pannulle vesi. Pistä kansi päälle ja hauduttele n. 1/2 tuntia. Varo, ettei vesi kiehu pois. Keitä hauduttelun aikana esim. riisiä tai perunoita.


Kokonainen Broileri uunissa

Pakastebroileri
1 rkl voita
Valkosipulia
Currya, pippuria, paprikajauhetta
Yrttejä (meiramia, rosmariinia, salviaa)

Sulata broileri. Silppua valkosipuli. Tee voista, valkosipulista ja yrteistä tahnaa, jonka levität broilerin päälle. Voit myös varovasti levittää tahnaa broilerin nahan alle, jolloin yrtit eivät valu pois voin sulaessa.
Paista broileri uunissa 200 asteessa n. tunti, eli kunnes liha on vaaleaa ja irtoaa helposti. Voit paistaa broilerin uunipellillä tai ritilällä, jos sinulla ei ole vuokaa. Tarjoa vaikka riisin tai Hasselbackan perunoitten kanssa.


Kiinalainen broileripata

Broilerin rintapaloja
1 sipuli
1 paprika
3-4 valkosipulia
1 porkkana
Pala tuoretta inkivääriä (tai inkiväärijauhetta)
Soijakastiketta
2,5 dl vettä
öljyä
Curryä, chiliä, pippuria

Poista rintapaloista nahka ja luut. Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi tai suikaleiksi. Hienonna myös sipuli ja valkosipuli, leikkaa paprika ja porkkana ohuiksi, pitkulaisiksi paloiksi (n. 4 cm). Raasta inkivääri.
Kuumenna paistinpannu ja lisää hieman öljyä. Paista sipuleita vähän aikaa, lisää porkkana ja paprika. Lisää muutaman minuutin päästä broilerin liha. Paista lihaa viitisen minuuttia. Lisää vesi ja muutama rkl soijaa. Lisää inkivääri ja mausteet. Anna hautua n. 10 min., jotta liha on varmasti kypsää. Tarjoa vaikka riisin kanssa.


Marinoidut broilerivartaat

Broilerin rintafileitä
1/2 dl soijakastiketta
1 rkl hunajaa
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl jauhettua korianteria
2 murskattua valkosipulin kynttä
Mustapippuria
Chilihiutaleita tai -jauhetta
2 tl oliiviöljyä
(1/2 tl sesamöljyä)
Varrastikkuja

Leikkaa rintafileet pitkittäin suikaleiksi, yhdestä fileestä n. 4 suikaletta. Sekoita kaikki marinadiainekset keskenään astiassa ja lado broileripalat marinoitumaan. Anna lihojen marinoitua 2-3 tuntia, kääntele lihoja välillä. Jos käytät puisia vartaita, laita ne veteen likoamaan n. puoli tuntia ennen vartaiden valmistamista.
Kun lihat ovat marinoituneet, varrasta suikaleet. Työnnä varras suikaleen läpi 3-4 kohdasta siten, että suikale "mutkittelee" tikussa. Kypsennä vartaat uunissa 200 asteessa n. 40 minuuttia tai grillaa n. 5 minuuttia kummaltakin puolelta. Tarjoa kasvishöystön ja riisin kanssa.
Jos haluat, voit myös paloitella lihan kuutioiksi ja valmistaa vartaita, joissa on myös kasviksia. Kokoa vartaat silloin marinoidusta broilerista, minimaissista, sipulista, valkosipulista, paprikasta ja porkkanasta. Halutessasi voit marinoida kasvikset samalla marinadilla.


Nuudelikanakeitto

Pussillinen nuudeleita ja nuudelimaustetta
1 broilerin rintafile
Kevätsipulia
1/2 paprika
1/2 porkkana
1 silputtu valkosipulinkynsi
Oliiviöljyä
Jauhettua kurkumaa
1/2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
Chilihiutaleita
Mustapippuria

Leikkaa filee kuutioiksi. Paista lihakuutiot pannulla kypsiksi, mausta kurkumalla, chilillä, inkiväärillä ja pippurilla. Leikkaa paprika kuutioiksi, silppua kevätsipuli ja leikkaa porkkanasta n. 3 cm pitkiä, ohuita tankoja. Kuullota vihanneksia kevyesti oliiviöljyssä n. 3 minuutin ajan, mausta valkosipulilla, inkiväärillä ja pippurilla. Keitä nuudelit n. 5 dl:ssa vettä ja kun nuudelit ovat lähes kypsiä, lisää kypsät filekuutiot ja kasvikset. Sekoita hyvin ja tarjoa alkuruokana kahdelle tai pääruokana yhdelle.


Hedelmäinen broilerikastike

300-400 g Broilerin filesuikaleita (esim. mandariinimarinoituja)
1 rkl ruokaöljyä
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 tlk persikkaviipaleita mehussa
1 tlk ananaspaloja mehussa
2 mandariinia
paprikajauhetta
mustapippuria
chiliä

Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet sekä persikkaviipaleet ja mandariinilohkot. Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista filesuikaleet kypsiksi, lisää loppupuolella paistamista silputtu sipuli ja valkosipuli. Mausta paprikalla, pippurilla ja chilillä, sekoita hyvin. Vähennä lämpöä ja lisää pannuun hedelmäpalat sekä persikan ja ananaksen mehut. Hauduta 15-20 minuuttia kannen alla välillä sekoittaen, lisää tarvittaessa vettä. Tarjoa esim. riisin tai ranskanperunoiden kanssa.