Kokoliharuoat

Possunkyljykset pannulla

Maustamattomia porsaankyljyksiä
Tilkka öljyä
Valkosipulia
(Sipulia)
Salviaa, rosmariinia, meiramia, timjamia, pippuria, paprikajauhetta

Silppua valkosipuli ( ja mahdollinen sipuli). Kuumenna pannu ja lorauta sille vähän öljyä. Laita kyljykset pannuun ja ripottele päälle mausteet ja valkosipuli. Paista kyljyksiä keskilämmöllä molemmilta puolin 2-3 min. Lisää 5 dl vettä ja hauduta kyljyksiä miedolla lämmöllä n. 1/2 tuntia.
Keitä lisäksi vaikka makaroonia tai perunoita. Jos haluat sipulia, voit paistaa sen joko samassa pannussa kyljysten kanssa tai erikseen jossain toisessa astiassa.


Paneroidut porsaanleikkeet

Porsaankyljyksiä, -filettä tai sisäpaistia
1 kananmuna
Korppujauhoja
Sitruunamehua
Pippuria, suolaa, meiramia

Leikkaa file tai paisti pihveiksi. Nuiji kyljykset tai pihvit hyvin ohuiksi, sivele kananmunalla ja paneroi korppujauhossa. Mausta ja paista pannulla. Purista päälle sitruunamehua.


Outin itämainen lihahöystö

Naudan sisäpaistia
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
Pari lehtisellerin vartta
1 sipuli
Pari valkosipulin kynttä
1 tlk vesikastanjoita
Pari kevätsipulia
Soijakastiketta
Maapähkinäöljyä
Seesamöljyä
1,5 rkl maissitärkkelystä
Pala tuoretta inkivääriä

Leikkaa sipuli viipaleiksi. Silppua valkosipuli. Leikkaa kevätsipulin varret ohuiksi renkaiksi. Viipaloi sellerinvarret ja vesikastanjat ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa paprika suikaleiksi. Suikaloi liha pitkiksi suikaleiksi. Raasta inkivääri. Kuumenna pyöreäpohjaisessa pannussa tilkka maapähkinäöljyä. Lisää sipulit ja kasvikset kuumaan öljyyn, paista muutama minuutti sekoitellen. Ota kasvikset pois ja lisää pannuun tilkka maapähkinäöljyä. Paista lihoja pannussa kunnes ne ovat ruskeita. Lisää kasvikset ja paista n. 5 min. Sekoita 1 rkl maissitärkkelystä soijakastikkeeseen. Lisää soijakastike ja pari tippaa seesamöljyä. Tarjoa riisin kanssa.


Pihvit pippurisessa kermakastikkeessa

Naudan sisäpaistia
100 g tuorejuustoa
1,5 dl kermaa
Mustapippuria
Hieman yrttejä (esim. meiramia tai rakuunaa)
öljyä
(rose- ja viherpippureita)

Leikkaa paisti pihveiksi. Nuiji pihvit ohuiksi ja mausta pippurilla ja yrteillä. Kuumenna paistinpannu, lorauta pannulle tilkka öljyä. Paista pihvit pannulla (n. 5 min/puoli). Ota pihvit pois pannulta ja putsaa pannua vähän. Kuumenna kerma pannussa ja lisää kerman joukkoon tuorejuusto. Anna juuston sulaa, sekoita hyvin kunnes kastike sakenee. Mausta pippurilla. Lisää pihvit ja anna muhia vielä hetken. Koristele pippureilla ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.


Sunnuntaipaisti

Naudan sisä- tai kulmapaistia
öljyä
Valko- tai yrttiviinietikkaa
Pippuria
Valkosipulinkynsiä
Yrttejä (rosmariinia, timjamia, rakuunaa, meiramia)

Valmista marinadi: Sekoita öljy, etikka, pilkotut valkosipulinkynnet ja mausteet. Laita paisti uunivuokaan ja kaada päälle marinadi. Marinoi ainakin kaksi tuntia välillä käännellen paistia. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Paista paisti marinadissa kypsäksi, eli kunnes paistin sisälämpötila on jotain 70 astetta. Kilon paisti paistuu noin kaksi tuntia. Valele paistia välillä. Tarjoa perunoiden ja keitettyjen vihannesten kanssa. Voit keittää marinadista kastikkeen tai tarjota esim pippurikastikkeen kanssa (kts. pippuripihvien ohjetta).


Hirvipaisti

Hirven sisä- tai ulkopaistia
Katajanmarjoja (10-20 kpl)
Viherpippuria
Mustapippuria
Yrttejä (lipstikkaa, rakuunaa)
Laakerinlehtiä
Valko- tai yrttiviinietikkaa
Vettä

Poista paistista kalvot ja aseta se uunivuokaan. Murskaa katajanmarjat ja pippurit morttelissa ja hiero ne paistin pintaan. Ripottele päälle yrttejä ja lisää laakerinlehdet. Kaada päälle loraus viinietikkaa ja lisää vettä niin, että paisti lähes peittyy (jos vuoka on hyvin iso paistin kokoon nähden, ei vettä kannatta lisätä liikaa, ettei marinadi laimene liikaa). Marinoi muutama tunti jääkaapissa, kääntele välillä. Paista uunissa 200 asteessa kannen alla, kunnes paisti on kypsä (sisälämpötila jotain 70 astetta). Voit paistaa paistia vielä vähän aikaa ilman kantta, jos haluat enemmän väriä pintaan. Valmista paistoliemestä kastike ja tarjoa paisti esim. keitettyjen perunoiden ja hyvän viinin kanssa.


Liköörimarinoitu hirvipaisti

n. 1 kg hirvipaisti
3-4 dl makeaa puolukkalikööriä
mustapippuria
suolaa
timjamia
1/2-1 dl ruokaöljyä
vettä

Kastikkeeseen:
2 dl ranskankermaa
tarvittaessa ruokakermaa tai vettä

Valmista marinadi. Sekoita kannellisessa uunivuoassa puolukkalikööri, pippuri, suola, timjami ja öljy. Laita hirvipaisti marinadiin ja lisää vettä niin, että paisti peittyy lähes kokonaan. Anna marinoitua yön yli jääkaapissa, käännä esim. illalla ja aamulla. Voit laittaa paistin ja marinadin myös vuoan sijasta paistopussiin. Lämmitä uuni seuraavana päivänä n. 125-asteiseksi, ota paisti ainakin siksi aikaa huoneenlämpöön (voit ottaa sen huoneenlämpöön esim. pari tuntia ennen uuniin laittamista). Laita paisti uunin alatasolle marinadissaan ja paista sitä, kunnes lihalämpömittari näyttää sisälämpötilaksi 72 astetta (3-4 tuntia).
Kun paisti on kypsää, ota se pois uunista. Siivilöi marinadi kattilaan ja keitä 15-30 minuuttia, kunnes se on muuttunut paksuksi kastikkeeksi. Lisää 2 dl ranskankermaa ja tarvittaessa joko vettä tai ruokakermaa niin paljon, että kastike on sopivan paksuista. Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa kastikkeen, perunoiden ja höyrytettyjen kasvisten kanssa.