Jälkiruoat

Karpalokiisseli

5 dl karpaloita
1 l vettä
5 rkl perunajauhoja
2 dl sokeria

Kuumenna vesi kiehuvaksi. keitä karpaloita vedessä, kunnes marjat ovat hajonneet ja liemi muuttunut punaiseksi (n. 15 min.). Siivilöi ja kaada liemi takaisin kattilaan. Sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää vettä ja lisää se ja sokeri karpaloliemeen. Kiehauta (muista sekoittaa) ja kaada kiisseli tajoiluastiaan jäähtymään. Tarjoa kermavaahdon kera.


Marjasoppa

6 dl marjoja
1 l vettä
1,5 dl sokeria
2,5 rkl perunajauhoja

Sekoita kattilassa vesi, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna sekoittaen ja anna kiehahtaa. Lisää marjat ja anna niiden lämmetä vielä hetki. Tarjoa. Jos et heti syö soppaa, ripottele pinnalle sokeria, niin siihen ei muodostu hyytymää.


Juustotorttu

Pohja:
250g Digestive välipalakeksejä
50 g margariinia

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g appelsiinituorejuustoa
1 tlk (2 dl) kevytvispikermaa
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 sitruunan mehu
3 liivatelehteä

Päälle:
marjoja
1 dl vettä
3 liivatelehteä

Murskaa keksit ja sekoita niihin sulatettu margariini. Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan (ø 24 cm) kokoinen pyöreä pala ja pane se vuoan pohjalle. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja reunoille. Pane pohja jääkaappiin kovettumaan täytteen teon ajaksi.
Anna liivatelehtien liota runsaassa, kylmässä vedessä n. 10 min. Sekoita keskenään tuorejuustot, sokeri ja vanilliinisokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatelehdistä vesi ja sulata ne kiehautettuun sitruunamehuun. Sekoita sulaneet liivatelehdet hieman jäähtyneenä juustoseokseen. Lisää kermavaahto kevyesti nostellen juustomassan joukkoon. Kaada juustoseos keksipohjalle ja nosta jääkaappiin hyytymään noin kahdeksi tunniksi.
Valmista marjahyytelö liuottamalla liotetut liivatelehdet kiehautettuun veteen ja sekoittamalla joukkoon marjat. Levitä jäähtynyt (mutta ei hyytynyt) hyytelö tortun päälle ja anna hyytyä vielä n. tunnin ajan tai yön yli.