Juomat

Mustikkalikööri

3 dl mustikoita
35 cl alkoholia
2 dl sokeria

Laita mustikat purkkiin ja kaada alkoholi päälle. Voit lisätä sokerin nyt tai siivilöinnin yhteydessä. Sulje purkki ja laita se jonnekkin vetäytymään. Kääntele purkkia välillä. Siivilöi marjat (lisää sokeri) ja anna kehittyä. Voit antaa liköörin kehittyä useammankin kuukauden. Tarjoa jäiden kera.
Tällä samalla ohjeella voit valmistaa myös puolukkalikööriä. Jos likööri ei maistaessasi olekaan hyvää, älä kaada lientä suin päin pois. Voit lisätä sokeria tai laimentaa likööriä alkoholilla, tai vain antaa kehittyä vielä vähän. Todennäköisesti vähän ajan kuluttua likööri on ihan hyvää.


Minttulikööri

Nippu mintun versoja
1 dl sokeria
3 dl vaaleaa rommia

Survo mintun versot ja sokeri purkissa. Kaada rommi päälle. Siivilöi puolen tunnin päästä. Likööri on valmista nautittavaksi vaikka heti, mutta voit antaa sen vetäytyä vähän aikaa. Voit myös värjätä liköörin. Tarjoa jäiden kanssa.


Sima

1/2 kg fariinisokeria
1/2 kg kidesokeria
8-10 l vettä
3 sitruunan mehu
1/2 tl hiivaa
rusinoita

Kiehauta puolet vedestä ja kaada se sokereiden päälle. Lisää loput vedestä ja sitruunamehu. Ripottele pinnalle hiiva ja anna käydä huoneenlämmössä yön yli. Pullota sima seuraavana päivänä ja pistä jokaiseen pulloon vähän rusinoita. Sima valmistuu noin viikossa kylmässä ja pari päivää nopeammin, jos se on lämpimässä.


Marjanektari

pakastemansikoita, -mustikoita, -vadelmia, -herukoita tai muita marjoja
vettä
(sokeria)

Sulata marjat kohmeisiksi. Kaada marjat astiaan ja lisää hieman vettä. Survo marjat sauvasekoittimella tai käytä tehosekoitinta. Lisää vettä niin, että nektari on sopivan paksua. Makeuta tarvittaessa. Jos käytät tuoreita marjoja, voit lisätä nektariin muutaman jääpalan.


Sitrusbooli (3,5%)

0,5 l vichyä
0,5 l sitruunalimonadia
0,75 l alkoholitonta kuohuviiniä
1,5 dl Triple Sec -likööriä
0,5 dl Blue Curacao -likööriä
koristeeksi sitruuna- ja appelsiiniviipaleita

Laita hedelmäviipaleet astiaan ja kaada päälle Triple Sec. Anna vetäytyä jääkaapissa pari tuntia. Laita myös vichy, limonadi ja kuohuviini jääkaappiin viilentymään. Kaada kylmät juomat boolimaljaan, lisää Blue Curacao sekä Triple Sec ja hedelmät. Tarjoa. Annoksesta tulee n. 2 litraa.


Marjaisa booli (6,5%)

0,5 l sitruunalimonadia
0,75 l puolikuivaa, hapokasta valkoviiniä
1 dl vadelmalikööriä
0,5 dl Creme de Cassis -likööriä
koristeeksi marjoja, esim. vadelmia

Laita limonadi ja valkoviini jääkaappiin viilenemään. Kaada kylmät juomat boolimaljaan, lisää liköörit ja koristeet. Tarjoa. Annoksesta tulee n. 1,4 litraa.