Lisukkeet

Hasselbackan perunat

Perunoita
öljyä
Valkosipulia
Paprikaa, pippuria, meiramia, oreganoa, timjamia, kirveliä

Pese ja kuori perunat. Leikkaa perunan leveimmälle sivulle veitsellä viiltoja, jotka ylettyvät lähes perunan läpi. Perunasta tulee näin siis "kampa". Levitä suikaleita varovasti irti toisistaan ja sivele perunat öljyllä. Ripottele perunoille mausteet ja murskattu valkosipuli.
Paista uunissa n. 200 asteessa, kunnes perunat ovat pehmeitä. Jos perunat meinaavat kuivua, voit valella niitä öljyn ja veden seoksella.
Jos valmistat perunoita broilerin kanssa, voit paistaa se samaan aikaan. Aseta broileri ritilälle ja paista perunat pellillä sen alla. Näin broilerista tippuva rasva tippuu perunoille ja ne pysyvät mehevinä.


Yrttiperunat

Perunoita
Tilkka öljyä
Valkosipulia
Meiramia, oreganoa, basilikaa, kirveliä, pippuria

Pese ja kuori perunat. Silppua valkosipuli. Keitä perunoita niin kauan, että ne ovat lähes kypsiä mutta vielä kiinteitä. Kaada vesi pois. Säädä liesi pienelle ja höyrytä perunoista loppu vesi. Kaada päälle tilkka öljyä, lisää valkosipuli ja mausteet ja ravistele perunoita kattilassa niin, että ne ovat jokapuolelta maustuneet.


Yrttiperunat uunissa

Pienehköjä perunoita (3-4/hlö)
1-2 rkl ruokaöljyä
1-2 valkosipulin kynttä
paprikajauhetta
mustapippuria
timjamia
basilikaa
rakuunaa
meiramia

Keitä perunat lähes kypsiksi. Silppua valkosipulin kynnet. Sekoita uunivuoassa öljy, valkosipuli ja mausteet. Kierittele perunat mausteöljyssä ja paista uunissa 175 asteessa n. 15 minuuttia.


Lohkoperunat

10 keskikokoista perunaa
1/2 dl ruokaöljyä
mustapippuria
paprikajauhetta
meiramia
timjamia
2-4 valkosipulin kynttä

Pese perunat hyvin ja lohko ne pituussuuntaan 8 osaan. Voit myös kuoria perunat ennen lohkomista. Valmista kulhossa mausteseos sekoittamalla ruokaöljyyn mausteet ja yrtit sekä silputtu tai puristettu valkosipuli. Laita perunalohkot kulhoon ja sekoita hyvin. Levitä perunalohkot leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunin keskitasolla n. 30 minuuttia 200 asteessa.


Linnun itämainen riisi

5 dl vettä
3,5 dl riisiä

Mittaa riisi ja vesi kattilaan. Kuumenna täydellä teholla, kunnes vesi alkaa kiehua. Vähennä lämpöä ja haiduta, kunnes vesi on kiehunut lähes loppuun. Anna vetäytyä muutama minuutti.


Kasvishöystö

150 g minimaissia
1 sipuli
Valkosipulin kynsiä
1 paprika
Mustapippuria
Tilkka öljyä
1,5 dl vettä

Silppua sipuli ja valkosipuli. Viipaloi paprika n. 2 cm viipaleiksi. Puolita halutessasi minimaissit. Kuumemma pannulla tilkka öljyä ja ruskista sipulit. Lisää paprika ja minimaissit. Sekoittele n. minuutti, vähennä sitten lämpöä. Lisää vähän vettä ja hauduttele n. 10 min. Lisää vettä aina välillä niin, että höystö ei pääse palamaan pohjaan. Tarjoa esim. kyljysten tai kanan kanssa.