Juomat
Mustikkalikööri
3 dl mustikoita
35 cl alkoholia
2 dl sokeria
Laita mustikat purkkiin ja kaada alkoholi päälle. Voit lisätä sokerin nyt
tai siivilöinnin yhteydessä. Sulje purkki ja laita se jonnekkin
vetäytymään. Kääntele purkkia välillä. Siivilöi marjat (lisää sokeri) ja
anna kehittyä. Voit antaa liköörin kehittyä useammankin kuukauden. Tarjoa
jäiden kera.
Tällä samalla ohjeella voit valmistaa myös puolukkalikööriä. Jos likööri
ei maistaessasi olekaan hyvää, älä kaada lientä suin päin pois. Voit
lisätä sokeria tai laimentaa likööriä alkoholilla, tai vain antaa kehittyä
vielä vähän. Todennäköisesti vähän ajan kuluttua likööri on ihan
hyvää.
Minttulikööri
Nippu mintun versoja
1 dl sokeria
3 dl vaaleaa rommia
Survo mintun versot ja sokeri purkissa. Kaada rommi päälle. Siivilöi
puolen tunnin päästä. Likööri on valmista nautittavaksi vaikka heti, mutta
voit antaa sen vetäytyä vähän aikaa. Voit myös värjätä liköörin. Tarjoa
jäiden kanssa.
Sima
1/2 kg fariinisokeria
1/2 kg kidesokeria
8-10 l vettä
3 sitruunan mehu
1/2 tl hiivaa
rusinoita
Kiehauta puolet vedestä ja kaada se sokereiden päälle. Lisää loput vedestä
ja sitruunamehu. Ripottele pinnalle hiiva ja anna käydä huoneenlämmössä
yön yli. Pullota sima seuraavana päivänä ja pistä jokaiseen pulloon vähän
rusinoita. Sima valmistuu noin viikossa kylmässä ja pari päivää
nopeammin, jos se on lämpimässä.
Marjanektari
pakastemansikoita, -mustikoita, -vadelmia, -herukoita tai muita
marjoja
vettä
(sokeria)
Sulata marjat kohmeisiksi. Kaada marjat astiaan ja lisää hieman vettä.
Survo marjat sauvasekoittimella tai käytä tehosekoitinta. Lisää vettä
niin, että nektari on sopivan paksua. Makeuta tarvittaessa. Jos käytät
tuoreita marjoja, voit lisätä nektariin muutaman jääpalan.
Sitrusbooli (3,5%)
0,5 l vichyä
0,5 l sitruunalimonadia
0,75 l alkoholitonta kuohuviiniä
1,5 dl Triple Sec -likööriä
0,5 dl Blue Curacao -likööriä
koristeeksi sitruuna- ja appelsiiniviipaleita
Laita hedelmäviipaleet astiaan ja kaada päälle Triple Sec. Anna vetäytyä
jääkaapissa pari tuntia. Laita myös vichy, limonadi ja kuohuviini
jääkaappiin viilentymään. Kaada kylmät juomat boolimaljaan, lisää Blue
Curacao sekä Triple Sec ja hedelmät. Tarjoa. Annoksesta tulee n. 2
litraa.
Marjaisa booli (6,5%)
0,5 l sitruunalimonadia
0,75 l puolikuivaa, hapokasta valkoviiniä
1 dl vadelmalikööriä
0,5 dl Creme de Cassis -likööriä
koristeeksi marjoja, esim. vadelmia
Laita limonadi ja valkoviini jääkaappiin viilenemään. Kaada kylmät juomat
boolimaljaan, lisää liköörit ja koristeet. Tarjoa. Annoksesta tulee n. 1,4
litraa.