Kokoliharuoat
Possunkyljykset pannulla
Maustamattomia porsaankyljyksiä
Tilkka öljyä
Valkosipulia
(Sipulia)
Salviaa, rosmariinia, meiramia, timjamia, pippuria, paprikajauhetta
Silppua valkosipuli ( ja mahdollinen sipuli). Kuumenna pannu ja lorauta
sille vähän öljyä. Laita kyljykset pannuun ja ripottele päälle mausteet ja
valkosipuli. Paista kyljyksiä keskilämmöllä molemmilta puolin 2-3 min.
Lisää 5 dl vettä ja hauduta kyljyksiä miedolla lämmöllä n. 1/2 tuntia.
Keitä lisäksi vaikka makaroonia tai perunoita. Jos haluat sipulia, voit
paistaa sen joko samassa pannussa kyljysten kanssa tai erikseen jossain
toisessa astiassa.
Paneroidut porsaanleikkeet
Porsaankyljyksiä, -filettä tai sisäpaistia
1 kananmuna
Korppujauhoja
Sitruunamehua
Pippuria, suolaa, meiramia
Leikkaa file tai paisti pihveiksi. Nuiji kyljykset tai pihvit hyvin
ohuiksi, sivele kananmunalla ja paneroi korppujauhossa. Mausta ja paista
pannulla. Purista päälle sitruunamehua.
Outin itämainen lihahöystö
Naudan sisäpaistia
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
Pari lehtisellerin vartta
1 sipuli
Pari valkosipulin kynttä
1 tlk vesikastanjoita
Pari kevätsipulia
Soijakastiketta
Maapähkinäöljyä
Seesamöljyä
1,5 rkl maissitärkkelystä
Pala tuoretta inkivääriä
Leikkaa sipuli viipaleiksi. Silppua valkosipuli. Leikkaa
kevätsipulin varret ohuiksi renkaiksi. Viipaloi sellerinvarret ja
vesikastanjat ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa paprika suikaleiksi. Suikaloi
liha pitkiksi suikaleiksi. Raasta inkivääri. Kuumenna pyöreäpohjaisessa
pannussa tilkka maapähkinäöljyä. Lisää sipulit ja kasvikset kuumaan
öljyyn, paista muutama minuutti sekoitellen. Ota kasvikset pois ja lisää
pannuun tilkka maapähkinäöljyä. Paista lihoja pannussa kunnes ne ovat
ruskeita. Lisää kasvikset ja paista n. 5 min. Sekoita 1 rkl
maissitärkkelystä soijakastikkeeseen. Lisää soijakastike ja
pari tippaa seesamöljyä. Tarjoa riisin kanssa.
Pihvit pippurisessa kermakastikkeessa
Naudan sisäpaistia
100 g tuorejuustoa
1,5 dl kermaa
Mustapippuria
Hieman yrttejä (esim. meiramia tai rakuunaa)
öljyä
(rose- ja viherpippureita)
Leikkaa paisti pihveiksi. Nuiji pihvit ohuiksi ja mausta pippurilla ja
yrteillä. Kuumenna paistinpannu, lorauta pannulle tilkka öljyä. Paista
pihvit pannulla (n. 5 min/puoli). Ota pihvit pois pannulta ja putsaa
pannua vähän. Kuumenna kerma pannussa ja lisää kerman joukkoon
tuorejuusto. Anna juuston sulaa, sekoita hyvin kunnes kastike sakenee.
Mausta pippurilla. Lisää pihvit ja anna muhia vielä hetken. Koristele
pippureilla ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
Sunnuntaipaisti
Naudan sisä- tai kulmapaistia
öljyä
Valko- tai yrttiviinietikkaa
Pippuria
Valkosipulinkynsiä
Yrttejä (rosmariinia, timjamia, rakuunaa, meiramia)
Valmista marinadi: Sekoita öljy, etikka, pilkotut valkosipulinkynnet ja
mausteet. Laita paisti uunivuokaan ja kaada päälle marinadi. Marinoi
ainakin kaksi tuntia välillä käännellen paistia. Kuumenna uuni 200
asteeseen. Paista paisti marinadissa kypsäksi, eli kunnes paistin
sisälämpötila on jotain 70 astetta. Kilon paisti paistuu noin kaksi
tuntia. Valele paistia välillä. Tarjoa perunoiden ja keitettyjen
vihannesten kanssa. Voit keittää marinadista kastikkeen tai tarjota esim
pippurikastikkeen kanssa (kts. pippuripihvien ohjetta).
Hirvipaisti
Hirven sisä- tai ulkopaistia
Katajanmarjoja (10-20 kpl)
Viherpippuria
Mustapippuria
Yrttejä (lipstikkaa, rakuunaa)
Laakerinlehtiä
Valko- tai yrttiviinietikkaa
Vettä
Poista paistista kalvot ja aseta se uunivuokaan. Murskaa katajanmarjat ja
pippurit morttelissa ja hiero ne paistin pintaan. Ripottele päälle yrttejä
ja lisää laakerinlehdet. Kaada päälle loraus viinietikkaa ja lisää vettä
niin, että paisti lähes peittyy (jos vuoka on hyvin iso paistin kokoon
nähden, ei vettä kannatta lisätä liikaa, ettei marinadi laimene liikaa).
Marinoi muutama tunti jääkaapissa, kääntele välillä. Paista uunissa 200
asteessa kannen alla, kunnes paisti on kypsä (sisälämpötila jotain 70
astetta). Voit paistaa paistia vielä vähän aikaa ilman kantta, jos
haluat enemmän väriä pintaan. Valmista paistoliemestä kastike ja tarjoa
paisti esim. keitettyjen perunoiden ja hyvän viinin kanssa.
Liköörimarinoitu hirvipaisti
n. 1 kg hirvipaisti
3-4 dl makeaa puolukkalikööriä
mustapippuria
suolaa
timjamia
1/2-1 dl ruokaöljyä
vettä
Kastikkeeseen:
2 dl ranskankermaa
tarvittaessa ruokakermaa tai vettä
Valmista marinadi. Sekoita kannellisessa uunivuoassa puolukkalikööri, pippuri, suola, timjami
ja öljy. Laita hirvipaisti marinadiin ja lisää vettä niin, että paisti peittyy lähes
kokonaan. Anna marinoitua yön yli jääkaapissa, käännä esim. illalla ja aamulla. Voit laittaa
paistin ja marinadin myös vuoan sijasta paistopussiin. Lämmitä uuni seuraavana päivänä n.
125-asteiseksi, ota paisti ainakin siksi aikaa huoneenlämpöön (voit ottaa sen huoneenlämpöön
esim. pari tuntia ennen uuniin laittamista). Laita paisti uunin alatasolle marinadissaan ja
paista sitä, kunnes lihalämpömittari näyttää sisälämpötilaksi 72 astetta (3-4 tuntia).
Kun paisti on kypsää, ota se pois uunista. Siivilöi marinadi kattilaan ja keitä 15-30
minuuttia, kunnes se on muuttunut paksuksi kastikkeeksi. Lisää 2 dl ranskankermaa ja
tarvittaessa joko vettä tai ruokakermaa niin paljon, että kastike on sopivan paksuista.
Leikkaa paisti ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa kastikkeen, perunoiden ja höyrytettyjen
kasvisten kanssa.