Jauheliharuoat
Chili con Carne
n. 400 g jauhelihaa
1 sipuli
valkosipulia maun mukaan
3-4 pientä chilipaprikaa
1 tlk tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyreetä
1 tlk papuja
1 paprika
cayennepippuria, mustapippuria, oreganoa, meiramia, timjamia,
rosmariinia
Silppua sipuli, paprika, chilit ja valkosipulinkynnet haluamaasi
kokoluokkaan. Kuumenna paistinpannu. Ruskista sipuli ja jauheliha kuumassa
pannussa. Mausta, kun liha on vielä hieman punaista. Lisää paprika,
chilit, valkosipuli, tomaattimurska ja -pyree sekä pavut. Sekoita ja anna
hautua pienemmällä teholla n. 1/2 - 1 tunti. Tarjoa vaikka riisin
kera.
Minkä tahansa ainesosan voi jättää pois tai korvata jollain muulla.
Kasvisruoan tästä saa oivallisesti, kun korvaa lihan tuoreilla tomaateilla
ja vaikka herkkusienillä.
Lihamureke
400 g jauhelihaa
1 sipuli
Pari valkosipulin kynttä
1 prk tomaattipyreetä
1,5-2 dl korppujauhoja tai kaurahiutaleita
tilkka vettä
1-2 kananmunaa
Mausteita, esim. paprikaa, oreganoa, rosmariinia, pippuria, suolaa,
chiliä, basilikaa
Mitaa korppujauhot kulhoon ja kaada pieni tilkka vettä päälle. Sekoita.
Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Sekoita kaikki ainekset
korppujauhomössöön (mätä kaikki kerralla kulhoon ja sekoita tasaiseksi).
Muotoile taikinasta pitkulainen mureke ja paista sitä noin 200 asteessa
noin
tunnin ajan. Varo lisäämästä vettä kovin paljon, ettei taikinasta tule
löysää. Jos jätä veden kokonaan pois, voit tehdä taikinasta lihapullia,
jotka paistat kuten edellä, tosin hieman vähemmän aikaa.
Lihapiiras
1 kg voitakinaa
300 g jauhelihaa
1 sipuli
3 tomaattia
2 paprikaa
4-5 valkosipulin kynttä
2 pientä chilipaprikaa
1 prk tomaattipyreetä
1,5 dl riisiä
pippuria, meiramia, basilikaa, oreganoa, timjamia tms. mausteita
Keitä riisi. Silppua sipuli,valkosipuli, paprikat, chilit ja tomaatit.
kuumenna pannu ja ruskista sipulit ja jauheliha. Lisää loput vihannekset
ja pyree ja mausta. Anna hautua muutama minuutti. Lisää riisi
jauheliha-vihannes -sekoitukseen. Kauli voitaikina kahdeksi
levyksi.Levitä toinen levy uunipellille, nostele reunoja ylös. Kaada täyte
päälle ja asettele toinen levy kanneksi. Nipistele levyjen
reunat yhteen. töki kanteen haarukalla reikiä, jotta höyryt
pääsevät pois. Paista 225 asteessa kunnes piiras on
kullankeltainen (n. 30-45 min.).
Lihapasteijat
10 kpl lehtitaikinalevyjä
200 g jauhelihaa
1 sipuli
2 paprikaa
2 tomaattia
4 valkosipulin kynttä
pippuria, meiramia, oreganoa ja basilikaa
Silppua sipuli, paprikat, tomaatit ja valkosipuli. Ruskista sipulit ja
liha pannulla. Lisää tomaatit ja paprikat ja mausta. Leikkaa
lehtitaikinalevyt puoliksi ja annostele lusikalla täytettä syntyneiden
neliöiden keskelle. Taita pasteijat kiinni ja nipistele laidat tiukasti
yhteen. Voitele valmiit pasteijat maidolla ja paista uunissa 225 asteessa
10-20 min.
Pasteijat sopivat hyvin evääksi tai vaikka juhlissa tarjottavaksi.