Leivonnaiset
Bailey's kakku
150 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
3 munaa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl maizenaa
3 rkl tummia kaakaojauhoja
1 rkl murukahvia
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria
2 rkl Bailey's kermalikööriä
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat. Sekoita kaikki kuivat aineet
(jauhot yms.) keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi Bailey's
likööri. Kaada jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa n. 45 min.
Tämä kakku on parempaa hieman jäähtyneenä kuin täysin
uunituoreena.
Maustekakku
200 g margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
1 rkl maitoa
3 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
1 tl neilikkaa
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia
1 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl kardemummaa
Sulata rasva. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Lisää rasva, maito ja
jauhot, joihin on sekoitettu loput kuivat aineet. Paista uunin
keksitasossa 175 asteessa n. 45 min.
Outin Suklaakakku
200g voita tai margariinia
70g tummaa suklaata
2 dl sokeria
4 kananmunaa
3 dl jauhoja
1 dl Maizenaa
0,5 dl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria
1,5 dl kermaa
Sulata voi kattilassa. Sulata paloiteltu suklaa voissa ja anna seoksen
jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita loput kuivat
aineet keskenään. Lisää muna-sokeri -vaahtoon ensin suklaaseos ja sitten
kuivat aineet. Lisää lopuksi kerma. Kaada taikina voideltuun ja
jauhotettuun vuokaan ja paista n. 45 min 175 asteessa.
Mausteinen suklaakakku
150 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 kananmunaa
1 dl maitoa
100 g tummaa suklaata
2 dl jauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 rkl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl inkivääriä
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat ja vatkaa tasaiseksi.
Lisää maito ja sekoita. Sulata suklaa ja lisää se taikinaan. Sekoita loput
kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan. Paista kakku voidellussa
vuoassa n. 45 minuuttia, 175 asteessa.
Omena-pähkinätorttu
Omenoita (3-6 kpl)
2 rkl hunajaa
Pähkinärouhetta
1 dl kauraleseitä
1 dl sokeria
50 g voita tai margariinia
Huuhdo ja viipaloi omenat. Lado viipaleet piirakkavuokaan. Valuta päälle
hunaja ja ripottele pähkinöitä maun mukaan. Sekoita monitoimikoneessa
leseet, sokeri, rasva ja n. 1/2 dl pähkinöitä murumaiseksi seokseksi. Voit
lisätä myös vähän hunajaa, vähennä silloin vastaavasti myös hieman sokerin
määrää. Ripota murut omenoiden päälle. Paista 200 asteessa 15-20 min, eli
kunnes omenat ovat kypsiä. Tarjoa esim. vaniljajäätelön kanssa.
Marjapiirakka
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 rkl vanilliinisokeria
1/2 dl maitoa
1 rkl rypsiöljyä
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus kanelia
Täytteeksi raparperin paloja, mustikoita, puolukoita, tms.
Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Lisää maito ja öljy. Sekoita kuivat
aineet keskenään ja lisää taikinaan. Kaada taikina piirakkavuokaan tai
uunipellille ja ripottele täyte päälle. Paista uunissa 200 asteessa n.
15-20 minuuttia, tai kunnes pinta on kauniin värinen. Koeta tikulla
kypsyyttä.
Kaurainen omenapiirakka
Pohja:
150-200g voita tai margariinia
1,5 - 2 dl sokeria
1 kananmuna
1 dl maitoa tai kermaa
2 dl kauraleseitä
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vanilliinisokeria
Täyte:
1-2 l happamia omenoita paloina
1-2 rkl vettä
1 rkl hunajaa (tai 2 rkl sokeria)
kanelia
Päälle:
kaurahiutaleita
Pese omenat, paloittele ne ja poista siemenkodat ja huonot kohdat. Laita
omenat kattilaan, lisää vesi ja keitä kunnes omenat alkavat pehmetä.
Sekoita joukkoon hunaja ja kaneli. Anna jäähtyä hieman.
Hiero voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna ja maito/kerma välillä
sekoittaen. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Levitä
taikina piirakkavuokaan. Kaada täyte vuokaan ja ripottele päälle
kaurahiutaleita. Paista 175 asteessa 45 minuuttia. Tarjoa
vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.
Neljän viljan rouhesämpylät
1,5 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 dl kauraleseitä
1 dl ruisrouhetta
1 dl ohraryynejä
(2 dl kokojyvävehnäjauhoja)
7-9 dl vehnäjauhoja
0,5 dl ruokaöljyä
Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen kauraleseet,
ruisrouhe, ohraryynit, suola ja hiiva. Anna turvota lämpimässä paikassa
vähän reilut puoli tuntia. Alusta taikinaan vehnäjauhoja niin, että
taikinasta tulee kimmoisa ja että se irtoaa kulhon reunoista. Lisää öljy
alustamisen loppupuolella. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa
reilu tunti. Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä n. 15 sämpylää. Anna
kohota liinan alla n. puoli tuntia. Sivele sämpylät vedellä ja paista ne
200 asteessa 15-20 minuuttia. (Kokeile kypsyyttä kopauttamalla rystysellä
sämpylän pohjaa. Jos kuuluu ontto ääni, sämpylä on kypsä.)