Jälkiruoat
Karpalokiisseli
5 dl karpaloita
1 l vettä
5 rkl perunajauhoja
2 dl sokeria
Kuumenna vesi kiehuvaksi. keitä karpaloita vedessä, kunnes marjat ovat
hajonneet ja liemi muuttunut punaiseksi (n. 15 min.). Siivilöi ja kaada
liemi takaisin kattilaan. Sekoita perunajauhot pieneen tilkkaan kylmää
vettä ja lisää se ja sokeri karpaloliemeen. Kiehauta (muista sekoittaa) ja
kaada kiisseli tajoiluastiaan jäähtymään. Tarjoa kermavaahdon kera.
Marjasoppa
6 dl marjoja
1 l vettä
1,5 dl sokeria
2,5 rkl perunajauhoja
Sekoita kattilassa vesi, sokeri ja perunajauhot. Kuumenna sekoittaen ja
anna kiehahtaa. Lisää marjat ja anna niiden lämmetä vielä hetki. Tarjoa.
Jos et heti syö soppaa, ripottele pinnalle sokeria, niin siihen ei
muodostu hyytymää.
Juustotorttu
Pohja:
250g Digestive välipalakeksejä
50 g margariinia
Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g appelsiinituorejuustoa
1 tlk (2 dl) kevytvispikermaa
1 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 sitruunan mehu
3 liivatelehteä
Päälle:
marjoja
1 dl vettä
3 liivatelehteä
Murskaa keksit ja sekoita niihin sulatettu margariini. Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan
(ø 24 cm)
kokoinen pyöreä pala ja pane se vuoan pohjalle. Painele keksiseos vuoan pohjalle ja
reunoille. Pane
pohja jääkaappiin kovettumaan täytteen teon ajaksi.
Anna liivatelehtien liota runsaassa, kylmässä vedessä n. 10 min. Sekoita keskenään
tuorejuustot, sokeri
ja vanilliinisokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatelehdistä vesi ja sulata ne
kiehautettuun
sitruunamehuun. Sekoita sulaneet liivatelehdet hieman jäähtyneenä juustoseokseen. Lisää
kermavaahto
kevyesti nostellen juustomassan joukkoon. Kaada juustoseos keksipohjalle ja nosta jääkaappiin
hyytymään
noin kahdeksi tunniksi.
Valmista marjahyytelö liuottamalla liotetut liivatelehdet kiehautettuun veteen ja
sekoittamalla joukkoon
marjat. Levitä jäähtynyt (mutta ei hyytynyt) hyytelö tortun päälle ja anna hyytyä vielä n.
tunnin ajan
tai yön yli.