Kalaruoat
Uunilohi
Lohifile
Mustapippuria
Sitruuna
Rakuunaa
Aseta lohifile uunipellille alumiinifolion päälle. Ripottele päälle
mustapippuria ja rakuunaa. Leikkaa sitruuna viipaleiksi ja asettele
viipaleet lohen päälle. Kiedo folio tiiviisti lohen ympärille. Paista
uunissa 200 asteessa n. 30 min. Jos file on pieni, voit paistaa sen myös
kannellisessa uunivuoassa. Tarjoa riisin tai keitettyjen perunoiden
kanssa.
Katkarapupöperö
200g katkarapuja
1 paprika
1 sipuli
Valkosipulin kynsiä
150g minimaissia
Mustapippuria
Chilijauhetta tai kokonaisia chilejä
100g nuudeleita tai spagettia
Paloittele paprika ohuiksi, n. 2 cm pitkiksi suikaleiksi. Silppua sipuli
ja valkosipulin kynnet. Jos käytät kokonaisia chilejä, paloittele myös ne.
Kuumenna paistinpannu ja ruskista sipulit vähässä öljyssä. Lisää sen
jälkeen paprika ja minimaissi. Mausta chilillä ja pippurilla. Lisää tilkka
vettä niin etteivät kasvikset pala pohjaan ja kypsennä n. 5 minuutin ajan.
Lisää lopuksi katkaravut ja kypsennä vielä muutaman minuutin ajan.
Keitä samanaikaisesti kattilassa runsaasti vettä ja kypsennä nuudelit tai
spagetit täysin kypsiksi. Valuta vesi pois ja sekoita nuudelit/spagetit
katkarapu-kasvisseokseen. Tarjoa lämpimänä.
Kalaseljanka
1 prk tomaattimurskaa
1 prk tomaattipyreetä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1-2 suolakurkkua
4 perunaa
300-400 g kalaa kuutioina (esim. lohta, puna-ahventa, siikaa)
tilkka öljyä
3-5 dl vettä
mustapippuria
yrttejä (laakerinlehtiä, timjamia, meiramia)
smetanaa tai ranskankermaa
Leikkaa sipuli viipaleiksi, silppua valkosipulinkynnet. Paloittele suolakurkut ja perunat pienehköiksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota hetki sipuleita. Lisää tomaattimurska ja pyree sekä vesi. Sekoita tasaiseksi, lisää sen jälkeen suolakurkku- ja perunakuutiot sekä kala. Mausta pippurilla ja yrteillä. Keitä miedolla lämmöllä 20-30 minuuttia välillä sekoittaen. Tarjoa smetanan tai ranskankerman kanssa.