Lisukkeet
Hasselbackan perunat
Perunoita
öljyä
Valkosipulia
Paprikaa, pippuria, meiramia, oreganoa, timjamia, kirveliä
Pese ja kuori perunat. Leikkaa perunan leveimmälle sivulle veitsellä
viiltoja, jotka ylettyvät lähes perunan läpi. Perunasta tulee näin siis
"kampa". Levitä suikaleita varovasti irti toisistaan ja sivele perunat
öljyllä. Ripottele perunoille mausteet ja murskattu valkosipuli.
Paista uunissa n. 200 asteessa, kunnes perunat ovat pehmeitä. Jos perunat
meinaavat kuivua, voit valella niitä öljyn ja veden seoksella.
Jos valmistat perunoita broilerin kanssa, voit paistaa se samaan aikaan.
Aseta broileri ritilälle ja paista perunat pellillä sen alla. Näin
broilerista tippuva rasva tippuu perunoille ja ne pysyvät
mehevinä.
Yrttiperunat
Perunoita
Tilkka öljyä
Valkosipulia
Meiramia, oreganoa, basilikaa, kirveliä, pippuria
Pese ja kuori perunat. Silppua valkosipuli. Keitä perunoita niin kauan,
että ne ovat lähes kypsiä mutta vielä kiinteitä. Kaada vesi pois. Säädä
liesi pienelle ja höyrytä perunoista loppu vesi. Kaada päälle tilkka
öljyä, lisää valkosipuli ja mausteet ja ravistele perunoita kattilassa
niin, että ne ovat jokapuolelta maustuneet.
Yrttiperunat uunissa
Pienehköjä perunoita (3-4/hlö)
1-2 rkl ruokaöljyä
1-2 valkosipulin kynttä
paprikajauhetta
mustapippuria
timjamia
basilikaa
rakuunaa
meiramia
Lohkoperunat
10 keskikokoista perunaa
1/2 dl ruokaöljyä
mustapippuria
paprikajauhetta
meiramia
timjamia
2-4 valkosipulin kynttä
Pese perunat hyvin ja lohko ne pituussuuntaan 8 osaan. Voit myös kuoria perunat ennen
lohkomista. Valmista kulhossa mausteseos sekoittamalla ruokaöljyyn mausteet ja yrtit sekä
silputtu tai puristettu valkosipuli. Laita perunalohkot kulhoon ja sekoita hyvin. Levitä
perunalohkot leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunin keskitasolla n. 30 minuuttia
200 asteessa.
Linnun itämainen riisi
5 dl vettä
3,5 dl riisiä
Mittaa riisi ja vesi kattilaan. Kuumenna täydellä teholla, kunnes vesi
alkaa kiehua. Vähennä lämpöä ja haiduta, kunnes vesi on kiehunut
lähes loppuun. Anna vetäytyä muutama minuutti.
Kasvishöystö
150 g minimaissia
1 sipuli
Valkosipulin kynsiä
1 paprika
Mustapippuria
Tilkka öljyä
1,5 dl vettä
Silppua sipuli ja valkosipuli. Viipaloi paprika n. 2 cm viipaleiksi.
Puolita halutessasi minimaissit. Kuumemma pannulla tilkka öljyä ja
ruskista sipulit. Lisää paprika ja minimaissit. Sekoittele n. minuutti,
vähennä sitten lämpöä. Lisää vähän vettä ja hauduttele n. 10 min. Lisää
vettä aina välillä niin, että höystö ei pääse palamaan pohjaan. Tarjoa
esim. kyljysten tai kanan kanssa.